Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2012 15:03 - Хроника на медийна свобода
Автор: kamuksroga Категория: Новини   
Прочетен: 2732 Коментари: 9 Гласове:
2

Последна промяна: 21.09.2012 16:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Предупреждавам в началото - който иска само факти, да чете директно обозначеното с този знак (*) текстченце - намира се най-накрая на пасквила :))) За да няма неяснота - това е отзвук от срещата с комисар Нели Крус за българския медиен пазар и свободата на словото у нас.
_________________________________________________________________
Огънят весело пращеше и държеше настрана неприятния и пронизващо хладен дъх на есента. Весело пращящите пламъци прогонваха надалеч унинието, така привично за влажната й милувка, предшестваща тежката и смразяваща зимна прегръдка, която сякаш беше неизменна част от живота в това мило, бедно и измъчено царство.

С привичен жест трубадурът засука мустак и се взря в ококорените очички около себе си, за които той се  беше превърнал в най-важното нещо на света. След това дръпна струните на поочуканата си тамбура и започна разказа си

Хей, дечица мили, съберете се сега
за да ви разкажа чудна приказка една.*
Приказка невероятна, приказка магична
за страни далечни,
водещи война епична.
Със принцеси и герои
със злодеи и копои
вплетени в сюжет коварен
в битка страстна, много тежка
за всяка душа човешка


Знаете ли, деца, кое е най-страшното нещо на света? Не? Самият страх - той реже по-дълбоко, отколкото може да реже и най-острият меч.
А в приказката, която ви разказвам, страхът беше обладал изтерзаната земя България. Защото пазителите на основното оръжие за благоденствие на това царство - свободното общуване или известно още като свободното слово, бавно губеха силите си.
Сред редиците на пазителите бяха влезли нови, тъмни елементи, наричащи сами себе си мракобесниците. Сред обикновените хора обаче те бяха известни като Чутовни Анализатори, Лъжещи Гигантски Аудиторията Ч.А.Л.Г.А. Дълго време те действаха тихо, в кръга на шегата, но набирайки сила и изучавайки внимателно бойното изкуство на пазителите - журналистика, те увеличаваха силата си, поглъщайки душите на хората.
Душата не си отива без борба, моето момче. Никой не я дава даром, казваше дядо ми, докато колехме на село прасето (студено душче да не заспите, драги читатели :))) Затова и не е чудно, че
пазителите на свободното общуване, по народному журналистите, решиха да дадат отпор с най-силното си оръжие - словото.
Трябва да ви кажа, деца, че словото е страшно оръжие в ръцете на най-големите майстори. Защото то поразява директно човешката същност - съзнанието. И кара хората да живеят така, както иска майсторът.
Словото, обаче, има и коварна страна. То действа различно на различните хора. Най-трудно се използва срещу хора, които също го владеят. А това изкуство не е тайна, която принадлежи само на пазителите му - именно тази негова сила и слабост помагаше на мракобесниците да го използват за своите цели.
Най-голямата сила на словото е способността му да всява съмнение, да разводнява и да обърква съзнанието дотам, че да не знаете кой е героят и кой е копоят, деца. Или поне на пръв поглед. То помагаше на мракобесниците да облекат плаща на невидимостта и да се слеят с пазителите, за да могат по най-лесният начин да ги бутнат и тях в посредствеността и да заграбват все повече власт. И нещата започнаха да изглеждат отчайващо.

FREEDOM IS AT STAKE

Персонажи всякакви познати
тук край масата лъщят
скачат като бесни правдата да защитят.
Да творим сме ний свободни,
всички яростно тръбят.
И при все това
медийната свобода
вкупом готвят се да погребат.

И дойде време разделно, деца.
Време да се избира страна.
Защото животът е светлосенки, но не само идеологемки.
А моралът все пак остава категория незаменима,
колкото и яростно да го отричат субекти мнозина.


В крайна сметка, деца, пазителите осъзнаха, че сами не могат да се справят. И поискаха помощ от великия съдник - Брюксел. Той трябваше да реши кой ще живурка и кой ще победи.
На 20 септември, Лето Господне 2012, пратеникът на Брюксел - комисарят по информационните технологии Нели Крус, дойде в царство България, за да види. И пазители, и мракобесници се надяваха тя да им постеле килимчето по пътя на победата - вени, види, вици. Затова и всички, живеещи за и от словото, дойдоха - за да видят накъде ще духне вятърът и кой ще остане на вълшебното килимче.

Комисар Крус тепърва трябваше да разбере
кои са пазители и кои не.
А това е задача трудна, непосилна дори
за да може тя за час-два да я реши.
Но на
медийната среща* Крус знаци някои получи
и със сигурност понаучи
кой лъже и кой маже
и кой истината казва даже.


Страхът е най-страшното нещо на света, деца. Но то е и необходимост, за да ни напомня какво може да се случи, ако е ЕДИНСТВЕНОТО НЕЩО !!! В България, обаче, страхът е мут(Р)ирал - смесил се е с безразличието и невежеството. Това е ново чувство, което няма обособено име, но което всеки ден залива съзнанието на всеки българин и се мъчи да насочи живота му по път, от който няма връщане.

Правдата е уязвима
медийната свобода
цел едничка, но незащитима
май-май тъй си и умря.
Но дали така ще стане
в крайна сметка още се не знай
има време за "разпна го"
може и "осанна" да остай.


____________________________________________________________________
* Срещата за българския медиен пазар (за почитателите на прозата, позата и бележките под линия)

По словото ще ги познаете, комисар Крус. Така Илияна Беновска, директор на радио K2 направи най-точното представяне на участниците в провелата се вчера, 20 септември, среща за състоянието на медийния пазар у нас.
Заедно с Беновска и Асоциацията на европейските журналисти в лицето на председателя си Кристина Христова поиска от Крус Брюксел да започне мониторинг на българските медии.
Да, комисар Крус. И ако желаете, нужно е и трябва да знаете, че аз съм шеф на един от най-големите телевизионни канали в царство България. Ръководя 150 човека (правилната форма в множествено число на човек е души, помислиха си там някъде Словоред, Правопис и Граматика - боговете на словото), а моите разследвания помогнаха за свалянето на много лоши хора и изобличиха престъпници, които извращават журналистите и ги използват за собствени цели. Затова и хората, на които съм началник, биват плюти и охулвани именно от тези журналисти, които работят за престъпни групировки - главно за Алексей Петров. Нося три-четири-пет папки с разследвания, които трябва да видите - те се намират при маркетинга ни (?!?!?!), уточни пазителят на свободата и правдата Николай Бареков (по негови думи).
И тъй като той осъзнаваше, че свободата трябваше да се брани на всяка страна, беше повел внушителна армия, с която да го стори - поне със сигурност така си мислеше, а кой кого води, не можах да разбера. На срещата присъстваха Ирен Кръстева, Тошо Тошев и Петьо Блъсков, полковник Люба Кулезич и сержант Диляна Гайтанджиева плюс два батальона а.к.а екипа от армията на ТВ7 - една от най-големите платформи на словото в България. Също и главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова и председателят на Алтернативния съюз на издателите Валери Запрянов.
Срещу тях, освен Беновска и Христова, стоеше Венелина Гочева, за която се говори, че е новият официален собственик на медийните активи на Любомир Павлов и Огнян Донев - "Труд" и "24 часа" са най-големите такива. Тя изрази мнение, че българският медиен пазар следва да се оправя сам и да не иска помощ от ЕС, защото това е процес на израстване, нормален за всеки пазар и че е време издателите да намерят един език. Само не знам как плурализмът и числото "едно" се припокриват (бел. автор).
Дигитализацията, заради която и Вие сте тук, комисар Крус, е много хубаво нещо, но печатните медии трябва да оцелят - каквото се чете от тях, се помни вечно, не е като от Айпад - там мине и замине. Брюксел нека да помогне - това е платформата на истинското слово, а аз притежавам шест такива печатни платформи (вестника), застана в защита на Бареков Ирен Кръстева. Печатните медии могат да се пипнат, не е като в Интернет. Нейният патос, освен от микрофона и шумът в гърлото й, беше леко попресечен от вметка зад камера, че вече са създадени устройства с тъчскрийн.
Мен ме е срам да се нарека журналист заради свободията, която цари на медийния пазар, коментира и Запрянов, обяснявайки как мнозина негови колеги се продават и поддават. А не бива да ви е срам - журналистиката е високо уважавана и почтена професия, отговори Крус.
Не се мина и без
порцията артистизъм а.к.а шутовщина от страна на заслужилите доайени на журналистиката - Тошо Тошев и Петьо Блъсков. Тошев призова присъстващите да не считат г-жа Крус за "класната ръководителка" и веднага успешно влезе в ролята именно на такава, явно за да покаже как не бива да се прави. Припомни колко вестника е създал, колко е продал (или пък аз си го припомнях това), колко дълго време се занимава в професията и как всъщност е нейният най-голям стожер. При опит на Сашо Диков да му зададе въпрос, Тошев набързо каза, че няма какво точно Диков да го учи и вкара свободата на словото в правилния коловоз.
Веднага дойде ред и на Блъсков да покаже, че е там. Започна с думите "всички ме познавате", при което Нели Крус го попита кой е той и има ли вече статуя за принос в българската журналистика - и май не само на майтап, усети се и късче ирония. Блъсков пое не много умело топката, казвайки, че неговите статуи са от хартия и гласът му се поизгуби в дискусията ...
В крайна сметка най-голяма класа на тази среща показа именно Нели Крус. Признавам, холандците не са ми любимата нация, но г-жа Крус определено ми е симпатична. И много мъдро тя каза - не мога да направя много, но мога да направя така, че да не остане направеното по въпроса малко. Поиска от всички присъстващи предложения за подобряване на нещата, като изрично подчерта къде се намираме в класацията на "Репортери без граници" за свобода на словото. Проблемите са налице, но дори не говорим само за вас - Румъния, Великобритания, Унгария също са в кюпа. И съобщи, че доклад за медийната свобода в ЕС ще има през ноември.
Да - това не е много. Но е нещо. Прилича на измиване на ръцете, но все пак най-страшното за словото е когато то не се чува. А Брюксел не стига дотам - правилата на съвременната игра са прозрачност на финансирането, яснота на собствеността и свобода на словото. И трябва да играете по тези правила, подчерта изрично Крус.
А дали можем???





Гласувай:
2



1. анонимен - купить джинсы большого размера
17.10.2012 03:54
Уважаемые господа!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://v-kontakte-temy.ru/user/IdionAcrono/>платья для девочек </a> одежда для девочек <a href=http://isroil.info/user/DonyDyedbamma/>пальто распродажа </a> интернет магазин одежды омск <a href=http://mygame.bissnes.org/user/prevatrense/>военная одежда украина </a> одежда интернет-магазин мужская ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://kamagra-wirkungsvolles.webstarts.com/>Cheap pills Kamagra 100mg online </a> - Kamagra soft Kamagra Oral yelly sildenafil Kamagra shop supplements : Kamagra prescription from doctors online : <a href=http://get-kamagra.blog.hr/>Kamagra w zelu </a> - Buy Generic online Kamagra drug
цитирай
2. анонимен - классические платья
17.10.2012 12:52
Доброго времени суток!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://svscomics.com/user/useseffolmemo/>купить шорты с высокой талией </a> босоножки фото <a href=http://sportsov.ru/user/irrashisp/>интернет магазин одежда для тенниса </a> видеть себя в платье <a href=http://www.basketwall.info/user/Gakchalay/>модная школьная одежда </a> интернет магазин брендовой одежды ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://kamagra-wirkungsvolles.webstarts.com/>Cheap sale Kamagra Online </a> - Super Kamagra tablets ajanta pharma Kamagra by ajanta on line free Kamagra : Online US pharmacy Kamagra next day : <a href=http://kamagra-now-online.blog.hr/>Kamagra online canadiain </a> - Kamagra viagra UK
цитирай
3. анонимен - молодёжная одежда по низким ценам
17.10.2012 22:08
Как дела?У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://www.desant-irk.ru/user/BiakAttek/>river island сайт </a> футболка мужская <a href=http://ucheba-mka.ru/user/Foedtople/>бижутерия бриллианит </a> короткое черное платье <a href=http://olegaloce.narod2.ru/>норка распродажа </a> купить в интернет магазине обувь ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://buy-kamagra.blog.hr/>how to get Kamagra overnight delivery </a> - Kamagra stand : Kamagra pills sale : <a href=http://kamagra-wirkungsvolles.webstarts.com/>Kamagra finland </a> - from Mexico Kamagra Online consultant Generic Kamagra Cheap Kamagra for sell
цитирай
4. анонимен - платья комбинезоны
18.10.2012 06:28
Привет!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://www.zubnoitehnik.ru/user/Snomielesmesk/>повседневные платья фото </a> купить платье интернет магазин <a href=http://miniconcraft.ru/user/parCelpWalf/>интернет магазин одежды ru </a> видеть себя в свадебном платье <a href=http://elegaloze.narod2.ru/>пионерский галстук купить </a> пижама женская ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://kamagra-fedex.blog.hr/>Amizing Kamagra Pills </a> - Generic online Kamagra overnight : Cheapest Kamagra without a script : <a href=http://kamagra-fedex.blog.hr/>Kamagra shop Oral Generic viagra </a> - online US pharmacy Kamagra made in India
цитирай
5. анонимен - белые шорты купить
19.10.2012 03:21
Уважаемые господа!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://file-extinguisher.com/user/Addedraffinet/>магазин пуховиков распродажа </a> мужские куртки интернет магазин <a href=http://bg.kg/user/Ethimbhetticy/>интернет магазин итальянской женской одежды </a> куртки кожаные женские распродажа <a href=http://dejavu.ua/>бижутерия цепь </a> купить куртку женскую ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://buy-kamagra.blog.hr/>Kamagra overnight US shipping </a> - Kamagra te koop : UK Kamagra pay pal : <a href=http://super-kamagra.blog.hr/>green Kamagra dangerous </a> - Kamagra tablets to Buy
цитирай
6. анонимен - каталог выпускных платьев
19.10.2012 12:19
Как дела?Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://abook.bissnes.net/user/Pemitrulgerie/>белое платье смотреть смотреть </a> обруч для волос <a href=http://tikva.ru/index.php?subaction=userinfo&user=Lovealley>модная одежда 2012 для девочек </a> где купить женскую куртку <a href=http://dejavu.ua/>распродажи украина </a> вязаные кофты с капюшоном ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://lowest-kamagra-prices.blog.hr/>next day delivery Online Kamagra c.o.d. pharmacy </a> - Kamagra discussion talk : Kamagra 100mg sildenafil : <a href=http://kamagra-online-drug-stores.blog.hr/>super online Kamagra Oral Jelly </a> - Buy next day Kamagra c.o.d. saturday
цитирай
7. анонимен - леопардовое платье купить
19.10.2012 21:30
Доброго времени суток!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://cultureworld.ru/member.php?57550-Dyemepade>девушки в платьях порно </a> женские халаты интернет магазин <a href=http://yapas.ru/user/gogGrealo/>бижутерия оптом в украине </a> одежда из китая в украине <a href=http://dejavu.ua/>платья 2008 </a> бижутерия купить ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://cialis-tadalafil.webstarts.com/>Kamagra 100 mg </a> - Kamagra Oral Jelly new zealand Kamagra Oral Jelly supplies Europe Kamagra shop Online : Kamagra ingredients : <a href=http://kamagra-uk.blog.hr/>where can I Buy Kamagra without prescription </a> - Buy Online Kamagra in the UK
цитирай
8. анонимен - детская одежда борн интернет магазин
20.10.2012 22:14
Уважаемые господа!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://www.medpomosh.ru/user/Gooranaessaft/>зеленое платье купить </a> купить мужские шорты <a href=http://test7.xn--80adfgmaacl4addeec5a1h.su/user/StadoDoopay/>магазин онлайн модной одежды </a> к чему снится свадебное платье <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>город каталог одежды </a> джинсы мужские фото ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://cialis-tadalafil.webstarts.com/>pharmacies Kamagra pills </a> - Kamagra tablets usa Kamagra Indian Generic viagra Kamagra caverta pillshoprxcom : online pharmacy Cheap Kamagra cash delivery : <a href=http://kamagra-online-drug-stores.blog.hr/>Oral Jelly australia free shipping Kamagra pills </a> - las vegas Kamagra viagra about
цитирай
9. анонимен - интернет магазин мультибрендовой одежды
22.10.2012 08:02
Доброго времени суток!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://zhatay1.yaguo.ru/user/Nufferono/>молодежный стиль одежды фото </a> платья форум <a href=http://beefz.net/user/Rirenoropoive/>купить рюкзак polar </a> обувь zara купить <a href=http://svar-tech.com/user/stattyInsebra/>норковые шубы распродажа в харькове </a> купить сумку офицерскую ... Хороших Вам покупок!
-====-
<a href=http://kamagra-online.blog.hr/>Kamagra tablets acne </a> - find Cheap Kamagra online :.Oral Jelly review UK Kamagra tablets .:<a href=http://kamagra-100mg-online.blog.hr/>best price for Kamagra </a> - Oral Jelly canada Cheapest Kamagra
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kamuksroga
Категория: Други
Прочетен: 30570
Постинги: 9
Коментари: 17
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930